Nasıl Feminist Olunur?



Uzun zaman oldu bu tespitleri yapalı hayli uzun:/ Neredeyse aylar önce yazmıştım,ama bir tık deyip yayınlamadım. Kadınlar günü yaklaşırken tekrar kaynama noktasına geliyor içimdekiler madem yazılmış silmeye de kıyılamamış yayınlayayım bari...
Şimdi efendim kop koyu bir feminist nasıl olunur yada olmuşumdur, aşamalarını bir bir izleyeceğiz.Biraz sonra okuyup da güzel kafalarınızda canlanan tüm hikayeler birebir gözlemlenmiş kişisel hayat tecrübelerimden alınmıştır.Yazarın Türkiye'nin en orta yerinde iç Anadolu'da doğup büyüdüğünü göz ardı etmezseniz iyi olur.Nişantaşından Anadolu çözümlemesi yapmıyoruz yani.O yüzden kimseyi bağlamaz,genelleme yapılmaz yaparsan da keyfin bilir okuyucu napalım....

Tüm hikaye aslında ana rahmine düştüğün ilk anda başlamıştır.Yüzde ellilik bir ihtimalle kız olma olasılığı, cenin içinde anne içinde sıkıntılı durumdur.Her insan kızı olsun ister belki ama sakat beyinlerde bu çok da şikar bir şey değildir.Ne gariptir ki insan neslinin devamlılığını   sağlayan rahimler kadınlar dadır ama bu ülkede doğacak çocuğun erkek olması makbuldür.Erkeğin hormonlarının belirlediği bu cinsiyet işinde de faturanın kadına kesilmesi ne gariptir.Ama yook
"Erkek adamın erkek çocuğu olur"
Bu lafı duymamış kişiler varsa aranızda bu ne güzel bir cahilliktir bilemezsiniz.

Yaşla birlikte,sorumluluk,baskı ne dersen işte artar da artar.Daha 4 yaş civarında kıyafetlerinden etek tayt çıkarılmaya başlar.Başlamadıysa bile "Düzgün Otur"ne demek öğretilmiştir çoktan.
-Hanım kızlar öyle yapmaz hımmm
diyen teyzeler bir ömür sürecek karabasanın ilk filizlerini bu yaşlarda yeşertirler. Sonra o kadar güçlü sarmaşıklara dönüşür ki siz mi onu beslersiniz,omu sizi kurutur hepsi birbirine karışır.Anne olduğunuzda kızım düzgün otur lafı dilimizin altlarında sessiz sessiz gün ışığına çıkmayı bekler.Yaşları kemale erdiği halde kıçının üstüne oturmayı beceremeyen, kaykıla kaykıla omurgasını yere yayarak, iki bacağının arasından uzattığı kafasıyla dünyaya bakan, ne abiler amcalar görmüşümdür ama birkere güzel otur diye uyarıldıklarını duymamışımdır.Öyle ya
"Yiğidin malı meydan da olur"
diyede bir laf vardır.Bu lafı duymayanlar bilseniz bu ne güzel bir cahilliktir.

İleride yaşayacağı psikolojik şiddetin,horlanmanın,ezilmenin  ufak ufak sinyalleri bu dönemde verilse de
çocukluk dönemi kadın kişisinin belkide en huzurlu dönemidir...Edep Adap denen kurallar hafiften hafiften sokuşturulur.Kıyafetler,oturmalar kalkmalar bu edep adap denen çerçevede şekillenirken seçilen oyuncaklarda kız çocuğunun ilerideki hayatına prova tadında sunulmaya başlar.Tencere tava seti,sütun bacaklı bebekler,oyuncak çamaşır makinesi,elektrik süpürgesi vb..Bundan yirmi küsür yıl önce kızlar için tasarlanan oyuncaklar buydu bugün bir oyuncakçıya gittiğinizde de elinizle koymuş gibi bulursunuz.Öyle ya bi kız çocuğu evinin kadını çocuklarının anasıdır bu ülkede.Bu önemsiz birşey mi? tabiki değil ama kardeşim, belli ki sen prensesli o oyuncak elektrik süpürgesini kızlar için tasarlamışsın ,niye diye sormazlar mı adama?Bir erkek ev süpürmez mi? Yap bir tane örüncek adamlısını, sat onlara da.Ki büyünce çamaşır makinesine yada süpürgeye uzay mekiğine bakar gibi aval aval bakmasınlar.
Ters mantık,oyuncak arabalar hep erkek çocuklarının sevdiği karakterlerle bezenir.Erkek çocuğu 18 yaşına gelip direksiyon başına geçinceye kadar araba ve 4 teker olayına o kadar hakimdir ki tek eksiği kontak anahtarı olur.Sonra da bıdıbıdı vay trafikte kadınlar şöyleymiş de böyleymiş de,aracı park ederken 3boyutlu düşünemiyo muşuz filan, sende çamaşır makinesinde ne nasıl yıkanır bilmiyoooon, boklu donlarını yıkamaktan acizsin ki üç boyutlu falanda düşünmene gerek yok, o n'olacak .Biz şikayet ediyor muyuz ?

En püsürüklü zamanlar ergenliktir aslında.Değişen hormonlar şekillenen bir vücut,aylık gel gitler.Karşı cinste şekillenen vücut biraz daha ilerleyen yaşlara tekamül etsede üç aşağı beş yukarı onlarda da durumlar benzer ilerler.Traş bıçağı ziyan etmekten öteye gitmeyen traş maceraları erkekler için gurur verici aktiviteler olurken kadın kişisinde aynada gördüğü şeyle ilk kavgalar o yıllarda başlar ölünceye kadar da devam eder
yaş 12:siyah nokta,sivilce
yaş22:çil,leke
yaş32:geniş gözenekler
yaş42:Kaz ayakları
yaş52:kırışıklar
yaş62:genişleyen burun düşük göz kapakları
yaş72:Beyazlayan saçlar,fırlayan protez dişler

 gider de gider estetisyenlerde bu sebepten ötürü zenginlerde zenginler...

Oyuncak barbilerin cindylerin kadın kişisinin beynine kazıdığı o sütun bacaklar,dik memeler,parıldak gür saçlar o kadar iyi yer etmiştir ki, aynada gördüğü selülitin, başına gelen en kötü şey olduğunu hissetmesi işten bile değildir.
Kadın dediğin canlı önce kendisiyle,sonra yırtıcı hemcinsleriyle üstüne de erkeklerle bir hayat mücadelesinin ortasında kıyasıya bir savaş verir.
En acemi toy zamanlardır bu zamanlar, herşeye rağmen bu dönem iyi savaş vermiş, kendinden ödün vermemiş kadınlar geleceğin en koyu feministleri olmaya başlamışlardır.Lakin o dönemler farkına varamazlar.

Kalp bu dönem daha hızlı atar sanki,çiçek böcek çocuklukla yetişkinlik arası yarı masum bir dönem, hani yalan söylersin de iki gün sonra unutur yalanının dibini deliverirsin:)Erkelerin kızlarla dalga geçerek tatmin olabildikleri dönemleridir.Bir daha ne onlar o kadarıyla yetinecek kadar, nede biz,değil iki gün önce iki yüz yıl önce söylediğimiz yalanı unutacak kadar saf ve temiz olabiliriz.Kurnaz tilkilikten çakallığa bu dönemde geçer insan yavruları.
 Herkes serpilir güzelleşir zamanla,ilk durum çözümlemeleri bu dönemede yapılır.Misal; aşkın tek bir manası vardır ama cinsiyete göre farklı yorumlanabilir, oğlumuzun bünyesinde yaşadığı bir duyguysa
-waaay benim çapkın oğlum
denecek ağızları enseye kurdele yapacaktır.
kızımızın yaşadığı bir duyguysa
"Kızı boş bırakırsan ya davulcuya ya zurnacıya"dan başlar "kızını dövmeyen dizini döver"e kadar giden irrite edici yüz kızartıcı bir duygu olur çıkar.

Hayatın her alanında dişiliğiniz size her zaman dezavantaj olacak biraz daha tırmalamak zorunda bırakacaktır.Öyle ki okul biter çalışmaya başlarsınız sizinle aynı konumdaki erkeklerden hep daha az maaş alırsınız.Bir kaç kişinin yapacağı işlerin size yüklenmesi de cabası.Büyük annelerimizin zamanında kadının yeri neresiyse şu gün şu saatte hala aynı yerde.Yok diyen beri gelsin.Dün kaynana evinde psikolojik şiddete maruz kalan kadınlar varsa, bugün modern toplumun ortasında iş yerinde mobbing, evde dayak, sokakata taciz var.O gün kü hastalıklı ruhlar bugün hala aramızda, bunu orana vuracak olursak yüzdesi ne olur?ne önemi var, hala haber bültenlerinin yarım saatini kadına şiddet haberleri doldururken.
Kadın olmak zordur heryerde, ama bu ülkede biraz daha zordur.Yaşım 30 oldu bir sürü yaşını almış kadının hikayesini dinledim burnumun kemiğinin sızlamadığı bir hikayeye hiç rastlamadım.Anne oluncaya kadarda kadın olmanın artısını görmedim.Ama Annelik öyle birşeyki sanırım buda Allahın bize lütfu dedim.
   Neyse Feminizm diyorduk değil mi?Feminizm erkek düşmanlığı değildir, kadını toplumda arkaya itekleyip üstünü örtmek isteyen düşünceyle savaştır esasen.Bu noktada karşınıza her zaman erkekler çıkmaz bazen bu zihniyet hemcinslerimizde de zuhur edebilir.İşte benim savaşım bunlarla
Umarım bizden sonrakiler bizim,annelerimizin,anneannelerimizin yaşadıklarını yaşamasınlar onlar cinsiyetlerinden ötürü farklı tutum davranış ve yargılanmaya maruz kalmasınlar.8 Mart etkinliklerinde Hülya Avşar gibiler çıkıp "ama dayağı hakeden kadınlarda var"deyip sıçıp batırmazlar...

görsel alıntıdır

Yorumlar

  1. Mutteşem yazmışsın!
    Gerçekten bravo! :)
    İzninle üç-beş yerde paylaşacağım ki bu yazı daha fazla okuyucu bulsun.
    Bir de senden ricam olacak; lütfen ama lütfen senin için siyah zemine beyaz harfler zorunluluk değilse arka planı daha açık bir renk yapabilir misin?
    Yazını oku, sonra aç bir beyaz sayfa bak, göremeyeceksin :(
    Gözleri mahvediyor, dinlene dinlene okudum.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim hem beğendiğin hemde paylaşmaya değer bulduğun için.Arka plan tamamdır

    YanıtlaSil
  3. emeginize sagik harika olmus bu yazanlar aslinda goz ardi edilmis erkek ler icin kucuk kadinlar icin buyuk sozlerdir eminim ki bu guzel ve dogru sozleri bi erkek okusa anlamakta baya bi zorluk ceker.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler erkeklerin bu sözleri anlayabildiği gün herşey daha farklı olacak

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten çok güzel ellerine sağlık seninle aynı fikirdeyim

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten çok güzel ellerine sağlık seninle aynı fikirdeyim

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel yazmışsın ellerine sağlık seninle aynı fikirdeyim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üç yorumu birden bilerek yayınladım💪Teşekkür ederim

      Sil

Yorum Gönder

Teşekkürler..

Bu blogdaki popüler yayınlar

Korona Günlerinde Kış Hazırlıkları

Ömer Lütfi Lülü Efendi Konağı

Şampuansız Üç Yılın Ardından